http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Computerbesturing voor de treinbaan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?

Op deze pagina een uiteenzetting van de ombouw van mijn ICE 1 410 (Art. nummer 3671).

Via Marktplaats had ik een ICE 410 aangeschaft maar ik wilde dat deze toch mooier zou rijden en beter en netter zou optrekken en afremmen. Omdat er twee loc in zo'n set zitten dus ook twee motoren (Faulhauber) moest er een decoder in.

Daar de standaard decoders van Märklin geen garantie gaven voor een mooi rijgedrag ging ik op zoek naar de Märklin 60905. Het geluk wilde dat de Märklindealer "van Kempen in Middelburg" er nog een paar had liggen, ik heb ze allemaal maar meegenomen, je weet maar nooit.

Eenmaal thuis gekomen wilde ik toch wel beginnen met de ombouw van de ICE.
Maar omdat dit geheel anders was dan ik gewend was om dit te doen dan met het ombouwen van mijn "normale" locs ging ik eerst maar eens achter informatie aan.
Eerst maar eens een bekende leverancier gemaild, antwoord: Die dingen zijn niet om te bouwen!

Maar zo werkt dat niet bij mij, "kan niet, bestaat niet". Dus toen eens via een forum wat vragen gesteld en ja hoor, daar zat een slimmerik tussen met kennis van zaken.

Klik op de afbeelding voor een vergroting te downloaden.

Klik op de afbeelding voor een vergroting te downloaden.

Alleen is er een kleine verandering geweest. De "Dummy" heeft zijn motor behouden.
Deze tweede motor is omgepoold dus wanneer de ene motor linksom draait, draait de andere rechtsom bij het schakelen (veranderen) van richting draaien ze beiden weer andersom.

Nu gaan we d.m.v. van diverse foto's even bekijken wat er allemaal is gedaan om de ICE weer in Digitale topconditie te krijgen.

Allereerst moesten de kappen van de locs af, dit kan soms wel eens lastig zijn maar is dankzij "kaasprikkers" goed gekomen.


En dan kom je het een en ander tegen.

Voordat ik de boel los zou solderen heb ik eerst even een printje op maat nagemaakt.

D.m.v. een soldeerstation en een tinzuiger heb ik vervolgens de "Lintaansluiting van de oude print los gesoldeerd. Deze had ik nog nodig om in de nieuwe print te solderen.
De functie van dat "Lint" is doorverbindingen te maken via de rijtuigen naar de stuurstand (tegenovergestelde loc)

Vervolgens heb ik het "Lintje geplaatst op het nieuwe printje en de rest van de bedrading aangesloten.

Op deze foto zit de decoder en de "test"-bedrading in de loc en kunnen de baantjes van de doorvoerlinten worden gecontroleerd. Nu is dit nog wat rommelig maar de bedrading is naderhand netjes weggewerkt en vastgezet.

Helaas heb ik verder geen foto's van dit project omdat ik er tijdens de "verbouwing ook niet aan heb gedacht om van elke stap een foto te maken.
Bij mijn volgend project zal ik zeker meerder foto's en een omschrijving geven van de handelingen die zijn verricht.


 
Tips & Trucs

ICE 410 ombouwen naar Digitaal.

Terug...