Hier is dan de rails welke het loodje moest leggen. Ik zal proberen uit te leggen hoe ik dit heb gedaan. Allereerst moet ik zeggen dat er uiterst voorzichtig te werk moet worden gegaan. Reden: de spoorstaven "knallen" nog al vlug van de rails.
Neem een blokhaak(je) en teken de rails haaks af, slijp vervolgens de railstaven met een diamantschijfje (dremel) 0,5 mm door. Neem een Roco-zaagje en zaag het kunststof door.
Aangekomen bij de "middelrail" gaan we weer verder met de "dremel" om vervolgens weer verder te gaan met de Rocozaag. |
 |
Nu heb ik mij laten vertellen dat er in bouwmarkten "Profi"-ijzerzaagjes moeten zijn en dat dit ook super moet werken. Ik zal deze ook eens aan gaan schaffen en uitproberen.
Oh ja, de bedding is iets schuin weggezaagd zodat de railstaven dicht bij elkaar kunnen komen.
Het is een gegeven dat K-rails van Märklin het meest geschikt zijn voor het gebruik bij het samenstellen van modules (modulebouw).
Maar wat te doen als je een partij C-rails hebt en deze gewoon wilt blijven gebruiken?
Gewoon zagen!
Hieronder wil ik u een uitleg geven op welke manier ik de C-rails gezaagd heb.
Er zullen vast nog wel andere manieren zijn, daar twijfel ik niet aan maar voor mij werkt de hier beschreven manier goed.
Ik heb eerst van een latje een opspan -latje gemaakt voor de C-rails spoorstaven.
Als dit niet gebeurd breken de "kleinijzers", waarmee de spoorstaven zijn bevestigd op de kunststof bedding, door trilling spontaan af en dat willen wij niet.
Zaag perfect evenwijdig een paar gleufjes in het latjes waar de spoorstaven in kunnen zakken zodat deze redelijk goed klemmen als deze over de spoorstaven wordt gedrukt.
Zorg dat het latje (raakvlakken) verder over al netjes op het kunststof gedeelte van de bedding drukt en zet deze redelijk vast met een lijmklem zoals op de afbeelding te zien is. Draai de lijmklem niet te stak anders bestaat de kans dat het kunststof breekt.
Hier een voorbeeld van het geen ik bedoel.

Verder gaan wij een Dremel plus een diamant-slijpschijfje gebruiken en een Rocozaagje.
Er zijn verschillende diameters te koop betreffende de slijpschijf. Ik heb een 38 mm schijf gebruikt zodat de schijf goed haaks gehouden kan worden.
Neemt men een kleinere diameter, bestaat de kans dat met schuin gaat zagen en dat moeten wij zeker niet hebben.
Het diamantschijfje is nodig om door de spoorstaven te slijpen omdat dit van een behoorlijk hard materiaal is.
Het Roco zaagje is om de middengeleider (puco's) en het kunstof te zagen.

Dremel met diamantschijf.

Hier zijn de spoorstaven al door geslepen.

Vervolgens werken wij verder met het Roco -zaagje.
Na het slijpen en zagen zullen de spoorstaven 0,3 mm van elkaar af komen te liggen, dit is minder als de openstaande lassen van Märklin.
Dit komt door het volgende. De schijf heeft een dikte van 0,6 mm het Roco zaagje 0,3.
Als de zaagsnede, welke door het Roco -zaagje is ontstaan in de bedding, en deze weer tegen elkaar worden gelegd blijft er een opening van 0,3 mm over, perfect dus. Märklin heeft ooit eens laten weten dat met de wielen van loc's of wagons een opening van 2 mm in de spoorstaven makkelijk kunnen worden genomen zonder dat de boel ontspoord. Dus we zitten goed met onze 0,3 mm.
Houd het zaagje goed haaks tijdens het zagen.
Op de hier bovenstaande foto ziet u dat het zaagje prachtig door de ontstane "slijpschijf openingen" past en tevens als geleiding kan dienen. Op deze manier blijft men haaks en kan men zich volledig richten op het recht zagen van de kunststof bedding.
Op de onderstaande foto kunt u het eindresultaat zien als alles goed gegaan is.
Ik wil u toch nog een advies meegeven, neem de tijd om de C-rails netjes te zagen als u het allemaal te vlug wilt doen gaat het zeker mis.
En ja, aan rails die de kliko in kunnen hebben wij ook niets. Dus neem de tijd en werk rustig.

Het resultaat.
|