http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Computerbesturing voor de treinbaan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?


Omdat ik op mijn modules nog een tweede niveau heb bestaat deze uit losse kappen welke over het schaduwstation liggen. Nu is dat een ontzettend gedoe om een enkele kap er tussenuit te halen en daar moest iets op gevonden worden. Enige tijd geleden heb ik op een website een soort gelijk probleem gezien en dat werd zeer handig opgelost en ik bedacht mij, zo moet dat bij mij ook om mijn kappen te "Liften". (hoe noem je zoiets op met een ander woord?)

Zo gezegd, zo gedaan.

Hieronder zie men waar de "voorbeeld-kap" voor dit onderwerp normaal behoort te liggen.

Ga deze er maar eens uitpakken als er scenery op komt te liggen in de toekomst.

Ik heb daar de volgende bewerkingen voor gedaan. Men neemt een strookje multiplex in het vierkant en boord op de kruisende hartlijn een gat van 9,5 mm. Vervolgens slaat men hier een slagmoer in van M8. (groter zou ik zeker niet nemen).

Daarna neemt men een staaf rond ijzer van 8mm en wordt daar M8 draad op gesneden.
Ik heb er voor gekozen om hier een haakse hoek in te buigen maar men kan het d.m.v. gebruik van een lastrafo ook een T model van maken. De keus is aan u.

Aan de onderzijde van de "kap" wordt het plaatje met de slagmoer bevestigd. Maar men dient wel vooraf een gaatje door de bovenplaat van de kap te boren van ± 8,5 mm. Bepaal een goede (vrije) plaats aan de bovenzijde.

Hier ziet men het resultaat wanneer de stangen zijn geplaatst. Men ziet ook dat de hoogte ruim voldoende is voor eventueel te plaatsen bovenleidingen.

Hier volgen nog wat afbeeldingen om u een indruk te geven. Als de kap terug op zijn oorspronkelijk plaats is teruggezet kunnen de stangentjes er uit gedraaid worden en weggelegd.

Dit principe is voor veel situaties op een modelbaan toe te passen. Denk maar aan bergen, welke tweedelig zijn of nu kunnen worden gemaakt. Ook hoeft er nu niet meer van onder de modelbaan een "kap" naar boven worden gedrukt en aangenomen door een tweede persoon. Mijn persoonlijke mening is dat hier veel voordelen aan zitten.


 
Tips & Trucs

Kappen van modules optillen.

Terug...