http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Computerbesturing voor de treinbaan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?


Zo, weer een nieuw project afgerond.

Enige tijd geleden was ik bij mijn Märklindealer en hij had nog een Primex EP2 20.013 (E-loc liggen. Deze lag er volgens hem al minstens vijf jaar en wist niet wat hij er nog mee moest doen. Hij vroeg aan mij of ik er nog brood in zag en zo kreeg het locje mee voor € 00,00.

 

De EP2 20.013 van Primex.

Nu wil het geval dat ik graag decoders opspaar en op E-bay en Marktplaats nog al eens restanten overneem van oude 6090X setjes waaronder ook motoren. Dus kon ik zo weer aan de slag om de genoemde Loc om te gaan bouwen naar Digitaal.

Eenmaal het locje te hebben open gemaakt bleek er een schijf-collectormotor in te zitten en bij mijn weten zou daar dus geen trommel-collectormotor in kunnen. Maar ik kan nogal eens dwars zijn en ja, kan niet bestaat niet. Wat schetste mijn verbazing, de magneet paste perfect, de collector had de zelfde aantal tanden en het motorschild paste keurig. Dus gelukkig geen freeswerk en het feest kon beginnen.

Hier de oude motorset (rechts) en de nieuwe (links).

Zo als je ziet paste de set keurig alleen zijn er langere schroefboutjes in gezet (M2 en draadlengte 12 mm).

Ik had/heb nog een stapel Märklin decoders 60760 liggen dus die moest er dan maar eens in. Ik had geen ervaring met deze decoder maar eens moet de eerste keer zijn.

Het onderstel met de nieuwe motor en decoder.

Voor dat ik verder ging met de inbouw heb ik de motor weer verwijderd en eerst alle draaiende delen schoongemaakt, ontvet en opnieuw in de olie gezet.

Ja, en de rest spreek eigenlijk voor zich. Het inbouwschema van de decoder eens goed bekeken, de bedrading op lengte gemaakt, deze gestript en vervolgens op hun plaats gesoldeerd. Deze decoders hebben als basis-adres 78 dus dit even in mijn tijdelijke testbaan met een Mobiel station ingesteld en rijden.

Onderstel met motor en decoder (vanaf de motorzijde.

Onderstel met motor en decoder (vanaf de decoderzijde)

Na wat testrondjes te hebben gereden heb ik nog wel de bedrading wat netter weggewerkt in plaats van die halve losse plukken draad.

Het enige wat mij stoort is de licht knipperende verlichting. Nu worden de lampjes nog gevoed via de decoder (Draad grijs en geel) en de massa van het onderstel.
Maar de lampjes worden van de massa afgehaald en de oranje draad (+ 20 Volt) gaat hier voor worden gebruikt. En dan zal het knipperen wel afgelopen zijn. Hoe dit wordt uitgevoerd zal ik t.z.t. hier nog plaatsen als aanvulling.

De loc kan in bedrijf worden gesteld.


 
Tips & Trucs

EP2. 20-013 ombouwproject naar digitaal.

Terug...