http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Computerbesturing voor de treinbaan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?


Op 24 Februari 2007 is de nieuwe aanwinst binnen gekomen. Omdat de baan digitaal is zal deze set ook omgebouwd moeten worden. Omdat er een grote schijfcollectormotor in zat en dus niet met de voorraad motoren en decoders omgebouwd kon worden werd er eerst wat gebeld om nog een Märklin set 60904 te pakken te krijgen. Gelukkig werd er een gevonden en zal in de komen week binnen komen.

Op basis dat er een set onderweg is werd er een begin gemaakt met de TEE te demonteren.Startdatum Project: 25-02-2007. ******** Verslag Project ge-Update:
11-03-2007.


25-02-2007
De motorwagen gedemonteerd en bekeken welk type decoder en motorset ik nodig zou hebben voor de ombouw. Het is de 60904 geworden van Märklin. (Zie boven).


25-02-2007
Als we dan toch moeten wachten kunnen we alvast wat voorbereidend werk uitvoeren.
Alvorens te beginnen met de ombouw naar digitaal is het raadzaam om eerst alles draaiende onderdelen weer lekker soepel te laten draaien, zeker de tandwielaandrijvingen
en uiteraard de wielassen en de verdere wielassen van alle draaistellen. Eerst lekker uitspoelen met wasbenzine, zorgen dat er geen stof, pluizen of andere aangekoekte olieresten enz. meer aanwezig zijn. Even droog blazen, de wasbenzine restanten laten vervliegen/verdampen. Als dat gebeurd is en na controle blijkt dat er nergens geen speling op zit bijv. aslagers, tandwielasjes Dan kunnen we op alle draaipunten de nodige olie druppelen, en alles draait weer als nieuw.(zie afbeelding hier onder)

Vervolgens worden alle assen en wielen van de draaistellen weer lekker schoon gemaakt voor een optimale massa doorgave. De linkse is voor, en de rechtse, is na de poetsbeurt. Dat ziet er gelijk weer een stuk beter uit. (zie afbeelding hier onder)

27-02-2007
Even in de tussenliggende tijd maar even een voorlopig schema gemaakt. Deze kan nog gewijzigd worden met een aanvulling van een relais

Klik op de afbeelding om een vergroting te Downloaden.

Klik op de afbeelding om een vergroting te Downloaden.

03-03-2007
De postduif welke mijn decoderset 60904 moet brengen heeft last van tegenwind (storm) denk ik. Of hij vliegt gewoon te langzaam, of stop bij iedere kroeg die hij tegen komt.


08-03-2007
Na lang gewacht te hebben stond vandaag de postduif hijgend aan de deur om de ombouwset 60904 af te geven. Dit is weer een hele opluchting want nu kan ik verder.
Alleen wacht ik even tot het weekend want dan ben ik lekker alleen thuis en kan ik ook geen gezeur aan mijn hoofd krijgen als ik bezig ben. Het liefst zou ik gelijk beginnen maar haastige spoed is zelden goed dus kan, na het wachten, die ene dag er ook nog wel bij.
Het is uiteindelijk een hobby waar tijd in gaat zitten en ja, wat is tijd? Maar ik kon het niet laten om de magneet en het motorschild te passen en weet je wat? Het past perfect dus deze set kan ook weer toegevoegd worden aan de lijst van om te kunnen bouwen Loc's (set 3070).

09-03-2007
Hier enkele onderdelen welke worden ingebouwd. Er komt ook nog een klein printje met een relais voor de verlichting van de rijtuigen via de F1-toets.

Verder met het voorbereidende werk. Omdat de verlichting van de rijtuigen via een relais (F1) worden geschakeld heb ik van experimenteerprint een printje gemaakt. Hiervoor is een stukje print van een grotere print gezaagd net groot genoeg voor het relais (1x om) een diode en ruimte voor de aansluitingen van de draadjes aan weerszijde van de print.

Hier het schema voor het aansluiten van het Relais.


Klik Hier om de afbeelding in vergroting te Downloaden.

Zorg er wel voor dat de soldering netjes en goed doorvloeit en vergeet de soldeer-baantjes niet te onderbreken. De rest-lengtes van de diode en Relais aansluitingen worden zo kort mogelijk bij de print afgeknipt.


10-3-2007
Na tussenkomende verplichtingen deze avond weer een stukje verder gegaan met de voorbereiding. De Decoder is geplaatst op de plek waar vroeger ooit het analoge schakelrelais heeft gezeten.

Vervolgens moest het Rijtuigen-binnenverlichtings-relais ook nog geplaatst worden.
Ik had hier ruimte voor gemaakt. Op de plek waar ik deze wilde hebben zat een soldeerlip voor de massa. Deze heb ik met een klein boortje los gemaakt en vervolgens verplaatst.
Hiervoor moest een nieuw gaatje worden geboord en schroefdraad in worden getapt, zo geschiede. Op de foto heb ik even het relais los geplaatst om te controleren of deze niet te hoog was voor de kap. Tussen het printje en het chassis komt een stukje isolerende dubbelzijdige tape van ± 3mm. Op deze manier hou ik ± 4 mm over tussen het relais en de kap.


11-3-2007
Vandaag is alles definitief ingebouwd. Eerst de motor op alles draaipunt plus tandwielen in de olie gezet en vervolgens het motorschild geplaatst. Daarna het schema er weer bij gepakt, de handleiding van de decoder even goed bekeken.
Het soldeerstation aangezet en het bakken en braden kon beginnen.

Na, iedereen die in huis was, verteld te hebben dat ik even niet gestoord wilde worden ben ik een uurtje aan het puzzelen en solderen gegaan. Het was wel even een gedoe om alle bedrading netjes van voor naar achteren te leggen maar dat is ook goed gekomen.

Na alles gecontroleerd te hebben was het spannende moment aangebroken of het allemaal werkte. Op de foto is te zien dat ik op de doorlus-stekker een paar "koude" krimpkousjes heb gezet om tijdens het proefrijden geen sluiting te krijgen want anders zou alle moeite voor niets zijn geweest.

Hier staat hij weer, klaar voor bedrijf. Deze oude jongen (3070 uit 1965-1970) is weer een nieuw leven gegeven.

 

Naar boven...

 
Tips & Trucs

Hier een verslag van de ombouw TEE Ram 502 (Art. nummer 3070) van analoog naar Märklin digitaal hoogvermogen.

Terug...