 
Voor een perfect natuurgetrouwe modelspoorbaan
De wens van elke modelbouwer om een perfect natuurgetrouwe modelspoorbaan te bouwen is werkelijkheid geworden. De invoering van het digitale systeem voor besturing van verschillende treinen tegelijk, was al een grote stap voorwaarts. Door middel van geluidselektronica is het nu ook mogelijk om de originele geluiden zo goed mogelijk weer te geven. Door plaatsgebrek was het tot nu toe slechts zelden mogelijk om zowel digitale besturing als geluid in één locomotief in te bouwen. LokSound is de eerste module die beide functies op één printplaatje combineert. Door de integratie van geluid en besturing gaat er voor de modelspoorliefhebber een wereld van nieuwe mogelijkheden open. Elke spoorbreedte brengt zijn voor en nadelen mee. Zo bieden locomotieven in I en G meer ruimte om een decoder en de luidspreker te herbergen. Daarom ontwikkelde ESU, de fabrikant van LokSound, in 2000 haar nieuwe XL-decoder. De kwaliteitsvolle klank in elke decoder wordt gegarandeerd door hifi-opnames bij het prototype uit te voeren. Deze worden onder digitale vorm opgeslagen in de geheugenchip van de LokSound-decoder. In combinatie met speciaal ontwikkelde MylarTM luidsprekers bereikt LokSound een nieuwe dimensie waar U enkel durfde van dromen.

Elke LokSound-decoder bestaat eigenlijk uit twee delen. Het besturingsgedeelte en het geluidsgedeelte. Het digitaalgedeelte is op zichzelf een ‘state of the art’ decoder. Alle LokSound-decoders:
ondersteunen AC-motoren, DC-motoren en Klokankermotoren.
sturen Uw motoren aan met een frequentie van 20 KHz.
kunnen bestuurd worden vanuit eender welk Digital systeem, als daar zijn: MärklinTM 6021, Lenz Digital PlusTM, Roco digital is coolTM, LGBTM MZS, Uhlenbrock IntelliboxTM, ZimoTM (DCC), DigitraxTM, Wangrow System OneTM, NCETM, Arnold DigitalTM (DCC).
detecteren automatisch het gebruikte digitaal systeem.
houdt rekening met de ingestelde optrek- en remvertraging.
ondersteunt alle gekende DCC-karakteristieken als daar zijn: optrekken, afremmen, maximumsnelheid, minimumsnelheid, lokadres.
Zijn uitgerust met een overbelasting- en kortsluitbeveiligingssysteem.
Zijn uitgerust met een unieke lichtdimmer.
Bieden 2 tot 6 functies voor het sturen van rookgenerator, TelexTM-koppelingen, bijkomende verlichting, …
Makkelijk in gebruik: elke functie kan aan eender welke uitgang worden toegewezen via de LokProgrammeerBox.
Mogelijk tot het wijzigen van de snelheidscurve.
Gebruik van een reed-kontakt mogelijk.
Standaard-decoder (STD) voor: SPOOR N, TT, HO, O.
Spijts al deze mogelijkheden heeft ESU er voor gezorgd dat haar standaard-decoder kleine afmetingen heeft, zodat deze decoder perfect past in de
meeste HO-locomotieven. Zelfs in een N-loc of in een TT-loc vind men meestal voldoende plaats om deze decoder en zijn bijpassende luidspreker in
te bouwen. De installatie is heel eenvoudig. De meeste loc-merken gebruiken een NEM-plug. Zodoende heeft U enkel de decoder in te pluggen. Elke decoder is voorgeprogrammeerd. Zodoende kun je direct ‘vertrekken’.
Het geluidsgedeelte van de LokSound-decoder biedt U een zeer realistisch spoorbaan-geluid. Na de opname van het prototype wordt alles digitaal bewaard. Dan wordt het geluid verwerkt om opgeslagen te worden in de geluid- chip van de LokSound-decoder. De geluiden worden in aparte ‘kanalen’ opgeslagen (voorbeeld: Stoomlocomotief-motor en stoomfluit). Bij het rijden van de locomotief kan door gebruik te maken van een reedcontact de wielbewegingen gesynchroniseerd worden met het geluid van de motor. Ook het geluid van de luchtcompressor, waterpomp, dynamo, cilinders, behoort tot de mogelijkheden. Door toepassen van digitale geluidstechnieken is men er bij ESU in geslaagd het oorspronkelijke geluid uit het grootbedrijf toe te passen in Uw LokSound-decoder. Tot 6 verschillende functies kunnen via Uw besturingspaneel opgeroepen worden. Het gebruik van de LokProgrammeerBox durven wij ten stelligste aanbevelen. Slechts dan zal U alle mogelijkheden ten volle kunnen benutten.
Standaard-decoder (STD) voor: SPOOR N, TT, HO, O.
Spijts al deze mogelijkheden heeft ESU er voor gezorgd dat haar standaard-decoder kleine afmetingen heeft, zodat deze decoder perfect past in de meeste HO-locomotieven. Zelfs in een N-loc of in een TT-loc vind men meestal voldoende plaats om deze decoder en zijn bijpassende luidspreker in te bouwen. De installatie is heel eenvoudig. De meeste loc-merken gebruiken een NEM-plug. Zodoende heeft U enkel de decoder in te pluggen. Elke decoder is voorgeprogrammeerd. Zodoende kun je direct ‘vertrekken’.
Standaard-decoder (STD) voor: SPOOR N, TT, HO, O.
Spijts al deze mogelijkheden heeft ESU er voor gezorgd dat haar standaard-decoder kleine afmetingen heeft, zodat deze decoder perfect past in de meeste HO-locomotieven. Zelfs in een N-loc of in een TT-loc vind men meestal voldoende plaats om deze decoder en zijn bijpassende luidspreker in te bouwen. De installatie is heel eenvoudig. De meeste loc-merken gebruiken een NEM-plug. Zodoende heeft U enkel de decoder in te pluggen. Elke decoder is voorgeprogrammeerd. Zodoende kun je direct ‘vertrekken’.


LokSound XL is het logische gevolg na de standaard decoder. Het beantwoord aan de vraag van de modelspoor-liefhebbers die het iets groter zien. Wij hebben de XL uitgerust om te voldoen aan hun wensen. De XL-decoder:
is uitgerust met een krachtige motor-uitgang tot 3A.
geeft U de mogelijkheid om 2 motoren aan te sluiten. Is volledig beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting.
Kan gebruikt worden in DC-analoge systemen.
Werkt met het afrem- en optreksysteem van MärklinTM en signaalbeïnvloedingssysteem van ZimoTM.
Tot 8 functies mogelijk. (situatie voor Märklin op 15/2/2000: bij WinDigital werkt men aan een systeem om dit voor Märklin 1/MAXI mogelijk te maken. Vraag ons om info.)
Alle uitgangen hebben een kortsluitbeveiliging.
Lichteffecten zoals pinken mogelijk.
Werkt met Newest DCC-normen voor F1 tot F12!
Voor het geluid wordt gebruik gemaakt van een unieke hoog vermogen versterker (BTL-amplifier) dewelke een vermogen geeft van 1,5 W. Dit is meer dan voldoen om zelfs Uw locomotief ‘buiten’ te laten rijden.

Andere functies
Natuurgetrouwe lichtsturing : de helderheid van de gloeilampjes kan modelgericht ingesteld worden.
Twee vrij te gebruiken toepassingen, zoals bvb. rookgeneratoren of telexkoppelingen.
LokProgrammer.
Individuele geluidsaanpassing.
U kunt zelf naar eigen smaak verschillende geluiden variëren en dat is een wereldprimeur!
De LokProgrammeerBox is een kleine programmeerbox, waarmee de ambitieuze modelspoor-liefhebber de verschillende instellingen van de LokSound zelf kan wijzigen. Voorwaarde is alleen een gewone PC, waaraan U de LokProgrammeerBox aansluit. De nodige software krijgt U er gratis bovenop. Daarmee kan U alle parameters veranderen, zoals bijvoorbeeld:
De snelheid
Het afremmen
Snelheidsmeter
Lokadres
Helderheid der lampjes
Regelparameter van de motorbelasting
Geluidssoort en geluidsvolume
De modelspoorliefhebber kan het hele geluidsspectrum naar eigen smaak laten variëren. Daarnaast kan U met de LokProgrammeerBox nieuwe geluiden overbrengen in de LokSound-module. Voor deze toepassing hoeft U de module niet uit de lok te halen. Op de LokProgrammeerBox sluit U een railstuk aan.
Systeemvereisten PC.
IBM-compatibele Pentium: processor 100 MHz minimaal.
16 MB ram.
Windows 95 of 98.
Soundblaster of 100 % compatibele geluidskaart.
VGA 800 x 600 grafische kaart.
Eén vrije seriële poort.
Bron: Train Service Danckaert (met schriftelijke toestemming)
|