http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. Diverse tips & trucs. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?


Op deze pagina wil ik wat meer vertellen en uitleggen wat er allemaal komt kijken om een modelspoorbaan via een PC te besturen.

Indien men gekozen heeft om via de PC de baan te gaan besturen zullen daar enkele voorbereidingen voor moeten worden toegepast. Allereerst dient men te weten dat geen enkel treinbesturings softwarepakket kan werken zonder interface en terugmelding of detectiemodules, de z.g. S88.

Zelf werk ik met de Intellibox van Uhlenbrock en de Tams master controle als zijnde interface. Verder gebruik ik voor detectie de Viessmann 5217 en de 2533.
Men kan hierin voor massadetectie (Viessmann 5217) en/of stroomdetectie (Viessmann 5233) kiezen. Ook is het belangrijk om de wissels te kunnen bedienen via de software en daar gebruik ik zelf de Digitale magneetdecoders van Viessmann voor, te weten de 5211.

De te gebruiken software pakketten is een persoonlijke keuze. Zelf werk ik met Win-Digipet Pro X3 Eng. en wanneer de WDP Pro versie in het Nederlands wordt geleverd zal ik daar weer de overstap naar maken. Er zijn ook software pakketten welke gratis zijn zoals bijv. Koploper van Paul Haagsma. Welk pakket beter is, is niet zozeer van toepassing, het hangt er van af hoe makkelijk of moeilijk u het uzelf wilt maken. Er zit in de diverse pakketten toch wel enigszins verschil in de moeilijkheidsgraad maar die keuze is aan u. Vraag eens aan diverse mensen die met diverse softwarepakketten werken wat de verschillen en hun ervaringen ermee zijn.

Op die manier kunt u misschien een keuze maken, ik kan u niet aangeven welke beter, slechter, makkelijk of moeilijker zijn omdat dit naar mijn mening persoonlijk is betreffende uw kunnen en de tijd die u wilt investeren om te leren werken met dergelijke programma's.

NOTE: Ik zal op deze pagina uitsluitend mijn eigen persoonlijke configuratie gebruiken voor uitleg. Te weten, Intellibox IR, (Tams Master Controle),Viessmann 5211, Viessmann 5217, gebruik van K-rail (bewerking) en een deel van Win-Digipet. Zo nodig eventueel andere apparaten welke noodzakelijk zouden kunnen zijn, denk hier bij aan bijv. "Boosters".

De voorbereidingen van de modelspoorbaan.

Om een programma te laten werken dient de modelbaan in blokken te worden ingedeeld.
De uitleg over wat nu precies blokken zijn heb ik elders op deze site al uitgelegd, wilt u deze nog eens door lezen klik dan hier.

Men dient de blokken in secties te verdelen als ook de secties van deze blokken. De basis secties in 1 blok zijn: Inrij sectie, Afrem sectie en een Stop sectie. In stationsporen is het raadzaam om meerdere sectie te maken. Het waarom zal ik proberen uit te leggen. Men rijd over het algemeen met meerder treinstellen welke ook verschillend van lengte (kunnen) zijn. Om nu een treinstel daar te laten stoppen waar u dat wil, en wat ook een betere weergave geeft, is het raadzaam om dus meerdere secties (bezet of terugmeldpunten) aan te brengen in een stationspoor.

Het komt een beetje vreemd over als een treinstel met 1 loc en 2 rijtuigen al in het begin langs het perron stopt dus deze zou normaal verder door moeten kunnen rijden, dit geldt ook voor andere vormen van treinsamenstellingen.

Het aanbrengen van meerdere terugmeldpunten brengt ook meer kosten met zich mee betreffende de aanschaf van S88 modules. Maar het kost meer wanneer u later spijt krijgt van uw "verkeerde bezuinigingen" en de baan weer moet slopen om het als nog te doen.
Na enig goed speurwerk via het internet kunt u uw voordelen wel vinden betreffende de aanschaf van de S88 modules. Plan een baan zeer goed voorafgaande beslissingen te nemen, dit voorkomt teleurstellingen.

Aanvulling 7-Mei-2008.

Voorbereidend werk onder de modelspoorbaan.

Nadat hierboven het een en ander is duidelijk gemaakt betreffende blokken, secties e.d. gaan we eens verder met de bedrading onder de modelbaan.

Zelf hanteer ik het volgende bedradings-systeem.
Voor iedere groep stroomverbruikers gebruik ik ook een andere, dus een aparte, voedingsbron (trafo).

De Intellibox in mijn systeem heeft een aparte ringleiding voor de stroomvoorziening en data-overdracht van/naar de rails.

Verder worden mijn wisseldecoders ook apart gevoed door een extra ringleiding. Dit gebeurd d.m.v. een Marklin 6002 trafo van 52 Va.

De wissellantaarns heb ik gescheiden aangesloten op ook weer een aparte ringleiding met daar achter een Marklin 6647 trafo van 32Va, dit is de standaard rij-trafo.

De eventuele straatverlichting e.d. heeft een zelfde type Marklin trafo.
Bijkomend voordeel, d.m.v. de straatverlichting aan te sluiten op de "rail aansluiting", kan men het licht zelfs dimmen zonder allerlei moeilijke schakelingen.

De eventuele leds, welke ook toegepast gaan worden op mijn baan, zullen worden gevoed door gelijkstroom/gelijkspanning. Dit gebeurd door het gebruik van "oude" Fleischmann trafo's.

Draag er verder zorg voor dat de aparte ringleidingen goed gescheiden liggen van elkaar.
Let ook goed op dat de bedrading van de bezet/terugmelders (S88) voldoende afstand hebben van voedingskabels. Dit om storingen te voor komen.
Probeer altijd de S88-kabels onder een haakse hoek van 90 graden de eventuele aanwezige voedingskabels de kruisen, dit geeft het minst mogelijke problemen.
Doorgaans zal het niet echt veel uitmaken maar op deze manier worden eventuele problemen tot een minimum beperkt zo niet uitgesloten.

Zorg ook voor een goed en overzichtelijk kleurenschema betreffende de bedrading.
Nog een Tip: documenteer alles zeer nauwkeurig dit bespaart in de toekomst een hoop zoekwerk bij eventuele storingen.

Verdere Info ziet men in "Baanbouw".

 
Uitleg PC Besturing

Op deze pagina wil ik wat meer vertellen en uitleggen wat er allemaal komt kijken om een modelspoorbaan via een PC te besturen.

Terug...