Het begrip Blokken/baanvakken.
Omdat mij nogal eens wordt gevraagd naar het bloksysteem, bezetmelding en wat dat inhoud zal ik proberen dit met de "kennis" die ik heb dit proberen uit te leggen.
Ik heb zeker niet de intentie alles te weten dus mocht er iemand zijn die mij daarin wil corrigeren dan sta ik daar helemaal voor open.
In het grootbedrijf werken ze ook met bloksystemen.
Wanneer er een treinstel in zo'n blok (baanvak) staat of rijd gaat er via het systeem een signaaltje van "hier bevind zich een trein(stel) en wordt er een sein op onveilig gezet.
Dus er wordt een melding gegeven "Bezet".
Nu zijn we dus op het punt waar het hier om gaat: Blok (baanvak) en Bezet (melding).
Als voorbeeld heb ik een afbeelding van mijn eigen testbaan weergegeven om het een en ander duidelijk te maken.
Iets verder onder in deze pagina gaan wij het hebben over de bezet-melding en hoe de C-Rails aan te passen voor deze functie.
Er zijn (naar mijn mening ) maar twee regels die je altijd in acht moet nemen.
A: Een blok is net zo lang als je langste (model)treinstel. (Dit is een basisstelling)
Als een treinstel op twee blokken zou komen te staan is dat ook geen probleem en zal een aankomende (tweede trein) gewoon een blok eerder,dus achter de stilstaande trein, tot stilstand komen.
Als er eens eventueel een wissel zou worden geblokkeerd door een treinstel, is dit ook geen probleem. Een treinstel, welke gebruik zou wil maken van het geblokkeerde wissel, zal ook op tijd tot stilstand komen.
B: Een wissel behoort nooit tot een blok.
Mocht het in de railplanning voor komen dat tussen twee wissels of een kruisingen een kort stukje "normale" rail zou liggen, behoord deze gewoon tot de wisselstraat en behoeft geen terugmelding of detectie.
Belangrijk om te weten en te "onthouden".
Er zijn verschillende softwarepakketten om treinen via de pc te besturen en om die reden zal het aantal bezetmeldpunten in een blok per programma anders (kunnen) zijn.
Als men Windigipet neemt dient men een blok/baanvak in te delen met minimaal 3 secties dus ook 3 bezetmeldpunten.
Neemt met het programma Koploper, heeft men in een blok/baanvak al voldoende aan minimaal 2 secties en dus maar 2 bezetmeldpunten.
Extra info: Ik weet dat er vaak zoveel mogelijk bezuinigd wordt op S88 bezet/terugmeld - decoders/modules.
Eigenlijk is dit een verkeerde bezuiniging. Bijv. op stationsporen zou men, bij voldoende lengte, meerder terugmeldpunten moeten of /kunnen maken.
Er zijn namelijk altijd treincombinaties die korter of langer zijn en dus op een andere plaats tot stilstand dienen te komen langs een perron.
Als het mogelijk is zou men er bij wijze van spreken zes per stationspoor kunnen maken.
Op deze manier kunnen A: de treinen veel mooier stoppen (lees afremmen) en B: de treinen op juiste plaats tot stilstand komen.
Dit aangegeven voorbeeld kan zowel met Win-digipet als met Koploper worden uitgevoerd. Dus als het even kan plaats op station, rangeer, opstelsporen meerder terugmeldpunten.
Lees ook eerst goed de handleiding van het betreffende besturingsprogramma welke men gaat gebruiken of welke men gebruikt om deze optimaal te benutten..

Even iets over de wissel/seinenbediening.
Daar gebruik ik zelf de Viessman 5211 voor.
Reden: deze zijn gewoon cloons van de Märklin K83/43.
En het scheelt de helft van de aankoop prijs. Eventuele handleiding kunt u hier downloaden.

Voor de bezetmelding maak ik gebruik van de Viessmann 5217.
Dit voor de zelfde reden als voor de 5211. Eventuele handleiding kunt u hier downloaden.

Naar boven...
|