http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. Diverse tips & trucs. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?

Intro PC-besturing voor de modelspoorbaan.

Het eerste wat er nodig is, is dat een pc geschikt gemaakt wordt voor de digitale besturing via een besturingsoftwarepakket in combinatie met de Intellibox van Uhlenbrock, Märklin 6051 interface of een Tams Master Control.
Ook de CS en Ecos kunnen worden toegepast.

In de eerste instantie kan hier een oudere PC voor worden gebruikt, zelf heb ik deze inmiddels vervangen door een Laptop. Deze word tevens gebruikt in een netwerk zodat ik niet steeds naar beneden moet voor mijn mails en andere zaken. Ook worden via deze Laptop de forums bezocht en daarop vragen gesteld en antwoorden gegeven.
Inmiddels heb ik een tweede laptop aangeschaft welke nu uitsluitend wordt gebruikt voor Win-digipet 2009.
Op deze manier zijn is er geen andere software aanwezig die het treinenbesturings-programma negatief kunnen beinvloeden.

Als modeltrein-besturings-software wordt WinDigipet 2009 (Nederlands) gebruikt.
Het programma is naar mijn mening een top programma en zeer gebruiksvriendelijk. Ook is het zijn aanschafprijs zeker waard.

Maar er zijn uiteraard ook nog andere software pakketten voor treinbesturing via de Pc.
Hier is men geheel vrij in om een keuze te maken.

Laptop.
Laptop
USB to Serial converter.
USB to Serial converter.

Zoal aangegeven gebruik ik hier dus zelf een laptop voor, maar een PC, welke minimaal een PIII 900 met 256Mb intern geheugen, 2x 40 Gb HDD's met een 128 Mb grafische 3D kaart is, is dan ook al ruim voldoende .

De "centrale" is voor de baan de "Tams Master Controle " en de Intellibox IR van Uhlenbrock voor het FCS. Verder hebben wij functiedecoders nodig voor de wissel en seinen en bezetmelddecoders (S88) omdat wij werken met massadetectie (naar mijn mening het meest effectief). Zelf gebruik ik hiervoor de Functiedecoder Viessmann 5211 en bezetmelddecoder Viessmann 5217. Voor voldoende vermogen word er gebruik gemaak van drie Tams Boosters B2 (3 Amp). Hierdoor is er stabiele Digitale spanning op de baan, zonder fase- verschuiving, dus zijn er ook geen "sleperwippers" noodzakelijk.


Tams Master Controle.

Tams Booster B2 (3x).

Magneet-artikel-decoder.

S88 Bezet-Terugmeld-module (decoder).

De Tams MC werd via een USB naar Serieel converter (verloopkabel) gekoppled aan de Laptop. Dit is nu USB => USB geworden. Om dat de nieuwere Laptops niet meer beschikken over een seriële aansluiting (com-poort) en hoofdzakelijk is/zijn uitgevoerd met USB aansluitingen maakt men gebruik van een goede converter. Er zitten veel verschillen in diverse converters net als de seriele kabels.

Zorg voor een goede seriële kabel waar de aansluitingen 1:1 zitten, dus geen oude nul-modem kabel. En neem de hiernaast weergegeven usb converter. Gegevens en type: Sitecom USB to Serial Cable CN-104 v2 (kostprijs Feb-2007 € 29,95). Inmiddels zal V2 al een update gehad hebben gezien de leeftijd van de kabel.

Zelf heb ik deze converter gekocht bij een Media Markt voor de prijs van ± € 29,95 (Januari 2007)

Verder zijn nog nodig, Magneetartikeldecoder(s) voor vier wissels, seinen of andere artikelen. Ook worden er meerdere S88 terugmeld-modules (decoder(s) met 16 aansluitingen voor massadetectie gebruikt.

Ook moeten de C en/of K-Rails bewerkt worden voor de bezetmeldingen. Dus hier moeten contactrail(s) van gemaakt worden of dat ze kunnen functioneren als contactrail(s).
Hoe u dit moet doen wordt elders besproken.

Omdat mijn baan nogal redelijk ruim bemeten is en dus voldoende vermogen nodig heeft wordt deze in drie secties verdeelt/gescheiden. Dit gebeurd d.m.v. Boosters. De drie secties zijn; het schaduwstation, het traject zelf en de BW (Loc-depot).

De Tams MC heeft een externe "booster", de IB heeft hem al aan boord alleen bij de Tams MC dient een booster aangeschaft te worden. dus worden er vervolgens nog twee boosters bij geplaatst. Hoe alles straks wordt aangesloten en technisch wordt uitgevoerd
kunt u volgen via de knop "Baan Bouw".

 

 
PC Besturing
Computerbesturing voor de Treinbaan
 
De testbaan

Deze layout is zeer geschikt om het programma "Windigipet" en "Koploper" te doorgronden.

Lees meer...

 
Blokken/Baanvakken

Het begrip Blokken/baanvakken.
Omdat mij nogal eens wordt gevraagd naar het bloksysteem.

Lees meer...

 
Uitleg PC Besturing

Op deze pagina wil ik wat meer vertellen en uitleggen wat er allemaal komt kijken om een modelspoorbaan via een PC te besturen.

Lees meer...