http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Computerbesturing voor de treinbaan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. Diverse tips & trucs. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?


In mijn situatie heb ik alleen maar de wisselaandrijving en de lantaarns in de wissels zitten.
De digitale wissel/ schakel/ functie -decoder wordt bij mij verzorgd door de Viessmann 5211.

Maar ja, wat nu als zo'n wisselaandrijving defect raakt en de rails liggen keurig vastgelegd?
Men zal er toch bij moeten om deze te kunnen verwisselen/vervangen en om nu een hoop "sloopwerk" te voorkomen, kan men zich het op de hieronder beschreven manier een stuk eenvoudiger maken.

Op de onderstaande afbeelding zit u de wisselaandrijving onder een C wissel zitten.

Om het mijzelf makkelijk te maken, heb ik diverse sjablonen gemaakt van de bestaande types wissels en kruisingen in het C-Rail assortiment. Hieronder een afbeelding van deze sjablonen.

Na de rails op het blad te hebben overgenomen plaats ik een van de sjablonen. Vervolgens zet ik de sjabloon over op de plaats waar het wissel moet komen. In dit geval van een normale wissel. Zie onderstaande afbeeldingen.

Het gedeelte waar het "kruis" staat aangegeven moet worden uitgezaagd. Boor op alle vier de hoeken een gat van 8 mm (binnen het te zagen vlak) Zaag met een decoupeerzaag vervolgens het afgetekende deel uit de plaat, schuur de zaagranden netjes. Splinters in uw handen is toch ook niet waar u op zit te wachten. Als alles goed is gegaan, zou het er als volgt uit moeten zien.

Als het "gat" netjes is afgewerkt kan de wissel er op worden geplaatst. En zoals u kunt zien hieronder wordt het een stuk makkelijker om de eventuele defecte onderdelen van de wissel te plaatsen of te vernieuwen via de onderkant van de modelspoorbaan.

Zo, en nu de rest maar eens gaan aftekenen en uitzagen.

Naar boven...

 
Wissels en Kruisingen

De wissels en kruisingen hebben diverse onderdelen, te weten: wisselaandrijving, wissellantaarn en wisseldecoder.

Terug...