http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Computerbesturing voor de treinbaan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. Diverse tips & trucs. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?


Op deze pagina wil ik wat meer vertellen en uitleggen wat er allemaal komt kijken om een modelspoorbaan via een PC te besturen.

Indien men gekozen heeft om via de PC de baan te gaan besturen zullen daar enkele voorbereidingen voor moet en worden toegepast. Allereerst dient men te weten dat geen enkel treinbesturings softwarepakket kan werken zonder interface en terugmelding of detectiemodules, de z.g. S88. Zelf werk ik met de Intellibox van Uhlenbrock en de Tams master controle als zijnde interface.

Verder gebruik ik voor detectie de Viessmann 5217 en de 2533. Men kan hierin voor massadetectie (Viessmann 5217) en/of stroomdetectie (Viessmann 5233) kiezen. Ook is het belangrijk om de wissels te kunnen bedienen via de software en daar gebruik ik zelf de wissel decoders van Viessmann voor, te weten de 5211.

De te gebruiken software pakketten is een persoonlijke keuze. Zelf werk ik met Win-Digipet 9.2 NL en wanneer de WDP Pro versie in het Nederlands wordt geleverd zal ik daar de overstap naar maken. Er zijn ook software pakketten welke gratis zijn zoals bijv. Koploper van Paul Haagsma. Welk pakket beter is, is niet zozeer van toepassing, het hangt er van af hoe makkelijk of moeilijk u het uzelf wilt maken. Er zit in de diverse pakketten toch wel enigszins verschil in de moeilijkheidsgraad maar die keuze is aan u.

Vraag eens aan diverse mensen die met diverse softwarepakketten werken wat de verschillen en hun ervaringen ermee zijn. Op die manier kunt u misschien een keuze maken, ik kan u niet aangeven welke beter, slechter, makkelijk of moeilijker zijn omdat dit naar mijn mening persoonlijk is betreffende uw kunnen en de tijd die u wilt investeren om te leren werken met een dergelijk programma.

NOTE: Ik zal op deze pagina uitsluitend mijn eigen persoonlijke configuratie gebruiken voor uitleg. Te weten, Intellibox IR, (Tams Master Controle),Viessmann 5211, Viessmann 5217, gebruik van K-rail (bewerking) en een deel van Win-Digipet. Zo nodig eventueel andere apparaten welke noodzakelijk zouden kunnen zijn, denk hier bij aan bijv. "Boosters".

De voorbereidingen van de modelspoorbaan.

Men dient de blokken in secties te verdelen als ook de secties van deze blokken.
De basis secties in 1 blok zijn: Inrij sectie, Afrem sectie en een Stop sectie.
In stationsporen is het raadzaam om meerdere sectie te maken. Het waarom zal ik proberen uit te leggen.

Men rijd over het algemeen met meerder treinstellen welke ook verschillend van lengte (kunnen) zijn. Om nu een treinstel daar te laten stoppen waar u dat wil en wat ook een betere weergave geeft is het raadzaam om dus meerdere secties (bezet of terugmeldpunten) aan te brengen in een stationspoor. Het komt een beetje vreemd over als een treinstel met 1 loc en 2 rijtuigen al in het begin langs het perron stopt dus deze zou normaal verder door moeten kunnen rijden, dit geldt ook voor andere vormen van treinsamenstellingen.

Het aanbrengen van meerdere terugmeldpunten brengt ook meer kosten met zich mee betreffende de aanschaf van S88 modules. Maar het kost meer wanneer u later spijt krijgt van uw "verkeerde bezuinigingen" en de baan weer moet slopen om het als nog te doen.
Na enig goed speurwerk via het internet kunt u uw voordelen wel vinden betreffende de aanschaf van de S88 modules.

Plan een baan zeer goed voorafgaande beslissingen te nemen, dit voorkomt teleurstellingen.

Wordt vervolgd.


 
Besturing modulebaan
Op deze pagina wil ik wat meer vertellen en uitleggen wat er allemaal komt kijken om een modelspoorbaan via een PC te besturen.

Terug...

 
Blokken maken
De uitleg over wat nu precies blokken zijn heb ik elders op deze site al uitgelegd, wilt u deze nog eens door lezen klik dan verder.

Lees meer...