http://www.modelspoorh0.nl Even voorstellen | Contact | Vertel het anderen | Site inhoud  
Start pagina. Opbouw van mijn baan. Computerbesturing voor de treinbaan. Hier wordt de bouw van mijn Faller Car Systeem besproken. Diverse scenery projecten. Diverse tips & trucs. De treinen dokter. Diverse downloads. Heeft U een leuke informatieve website?


Introductie betreffende het aan leggen van bedrading.

Onder deze uitleg wil ik vrij uitgebreid uitleggen hoe ik mijn bedrading aan ga leggen.
Ik hoop dat het u een eindje op weg kan helpen in uw eigen "bedradingsklus". Komt u daarom regelmatig eens terug om de kijken wat de vorderingen zijn, wat ik tegenkom aan bijzondere dingen en hoe ik deze naar, ik hoop, goed oplos. Hopelijk kan het een bijdragen zijn voor uw bedradingklusjes.

Hieronder eerst even een grove weergave van, hoe ik bezig ben.

Nu de meeste modules gereed zijn en om de sleur een beetje te breken, ben ik begonnen met het bedraden van een van de modules. De eerste bedradingklus gebeurd in een van de schaduwstationskappen. Hier hoefde niet zoveel in te gebeuren dus pakte ik deze als eerste. Bij deze modulekappen maak ik géén gebruik van "kabelgootjes", dit gebeurd wél onder de "hoofdmodules".

Hier boven ziet u de modulekap, de draden zijn doorgevoerd. De bedrading uit: Wisselaandrijvingen, wissellantaarns, stootjukverlichting, rijspanning en bezetmeldpunten (draden).

Hier ziet u hoe de bedrading is aangebracht.

Ik heb eerst met een "blokhaak" wat lijnen getekend om de draden zo recht mogelijk te houden. Ook is te zien dat ik bij de doorvoer de draden in "lusjes" heb gelaten. Deze keuze heb ik bewust genomen voor als er een moment zou komen dat de rails, welke op de module ligt, nog eens los zou moeten en er dan ruimte is om de rails met bedrading omhoog te krijgen.

Omdat het hier geen grote hoeveelheid draden betreft heb ik deze met "nieten" vast gezet. Bij het gebruik van nieten dient u wel op te letten dat de nietjes niet door de draden heen gaan en dat de "inslag" goed is afgesteld om inwendige kabelbreuken te voor komen.
Bij een verkeerde afstelling bestaat zelfs het risico dat men de draden over de helft niet (snijd).

Zoals men kan zien heb ik de draden van de rijspanning bij elkaar gebracht op een kroonsteen. Vervolgens komen de bezet/terugmeld -draden ieders in een aansluiting van de kroonsteen en als laatste de verlichts -bedrading. Omdat deze "kap" op een andere module komt te liggen zal aan de kroonsteen de doorvoerkabels, gescheiden met stekkers (hier kom ik nog op terug) worden aangesloten en in een doorvoer weer aangesloten worden onder de basismodule.

Aanvulling 1.

Voordat ik verder ga laat ik nog even zien hoe de modules gekoppeld worden aangaande de ringleiding. Op de onderstaande afbeelding ziet men de ringleiding welke voor de rails bestemd zijn. Boven de "Digitale" ringleiding komt nog een Analoge ringleiding voor diverse stroomgebruikers zoals, straatlantaarns, verlichting van huizen, enz.

Zo, dit was even tussendoor.

Nu weer verder met de module -kappen (niveau-2). In het totaal liggen er vier kappen op de onderste modules maar ik toon hier alleen de kap waar de Rolbrug op komt. Alle andere kappen zijn bewerkt zoals hier boven al uitgelegd is.

Het is raadzaam om alles overzichtelijk te houden en weer te geven waar bepaalde bedrading voor dient. Ook is het heel verstandig om "lussen" in de bedrading te houden bij de doorvoer naar de boevenzijde (zie onderstaande afbeelding). Mochten de rails nog eens los moeten dan is er altijd ruimte om de rails naar boven te pakken en om re draaien.
Dit kan handig zijn als er ergens nog eens een isolatie, bezetmeldpunt o.i.d. bij gemaakt moet worden. Hieronder een overzicht van het geheel.

Een tip die ik mee wil geven, label alles netjes en overzichtelijk. Op deze manier scheelt het een hoop zoek werk mocht er eens een storing zijn. Documenteer het aansluitschema per bak / module en doe dit in een map en maak er een mooi boekwerk van.

De tijd die men hier investeert maakt het u makkelijker storingen te zoeken en op te lossen. Men weet precies waar en hoe alles is aangesloten en dat scheelt een hoop zoekwerk en tijd.

Zo, de bedrading voor deze kap is zover gereed dus nu is het testen geblazen.

Testen, voordat men de bak weer op zijn plaats zet is zeker aan te raden.

Als het op deze manier werkt, werkt het ook in het digitale bedrijf. De blokken, secties en isolaties zijn al eerder getest. Alles werkt dus......................deze kap/bak is gereed.

Lees verder.... Ga naar deel 1.

Top.

 
Bedrading
Op deze pagina zal ik proberen mijn manier van bedraden uiteen te zetten.

Terug...